de Sound of Mucus…!

Te zien in Rott’dam vanaf 29 juni t/m 3 juli     – op de Parade
In De Haag van 18 t/m 22 juli                                  – op de Parade
In Utrecht van 8 t/m 12 augustus                         – op de Parade
en in Amsterdam van 17 t/m 21 augustus.      – op de Parade

De  Sound of Mucus

De Sound of Music gaat over de Von Trapps die een muzikaal gezin vormden en waarover een film is gemaakt. Maar dat wisten we al.

Op veel punten klopt er feitelijk maar weinig van die film

De zoetsappigheid die van de film afstraalt, strookt bepaald niet met de werkelijkheid.

Hein en Porgy Franssen kunnen dat als geen ander weten. Zij komen immers zelf uit zo’n zingend gezin, veertien musciserende kinderen en wereldberoemd in Brabant en Belgie. Het gezin Franssen werd dan ook altijd met de Von Trapps vergeleken. Maar zoals in de film? Nee, zo ging dat dus bepaald niet.

Reden genoeg, vindt Porgy, om de Sound of Music te ontmythologiseren. Hij is het eens met Christopher Plummer die de film de Sound of Mucus noemde. (mucus betekent slijm!)

Hein, die gek is op de film en deze al zo’n vijftig keer gezien heeft, denkt daar heel anders over.

De romantiek én de muziek van de Sound of Music vindt hij ongeëvenaard. Niet voor niets is het de best bekeken film ooit. En of dat nou bij de Von Trapps of bij de “Hollandse Franssen” het geval was: in de chaos van een groot gezin is muziek van grote betekenis. Muziek brengt alles samen. En daar gaat het om. Het harmoniseert. Dat is volgens Hein het enige wat er toe doet.

Door hem komt Porgy er gaandeweg achter dat het ontmythologiseren van de film inderdaad geen enkele zin heeft. Porgy, die aanvankelijk z’n eigen muzikale herinneringen inzet om de Sound of Music opzij te zetten, kan niet anders dan overstag gaan wanneer hij zich realiseert dat het allemaal toch eigenlijk alleen maar om één ding draait: de schoonheid van de muziek…

Dit uitgangspunt geeft naar mijn idee genoeg aanleiding voor een erg leuke voorstelling, boordevol muziek uit de Sound of Music én het gezin Franssen. (De Hollandse Franssen).

We willen beeldmateriaal gebruiken van de beroemde film, maar ook van de Franssens zelf. Hoe minstens tien kinderen een auto uitstappen, het winnen van de Gouden Stuiver bij Stuif es in (Ria Bremer) enz. ’n Competitie tussen twee gezinnen in beeld en geluid.

We gaan tijdens het beroemde “I am sixteen going on seventeen” dansend af en verschijnen meteen door op het scherm (!), dansend – in roze tutu zoals in de film. En zingen niet: wij zijn zestien bijna zeventien, maar wij zijn zestig bijna zeventig.

Hein, enorm muzikaal, begeleidt de muziek en laat het publiek natuurlijk vaak meezingen. Maar natuurlijk is hij ook de broer van Porgy en samen met Olga erbij zullen ze als broers de strijd aangaan.