Novecento

Novecento

 

 

 

 

 

 

 

 

BOEKEN?
Neem gerust contact met op.
porgy@xs4all.nl

 

NOVECENTO van Alessandro Baricco

 Prachtige schrijver, prachtig verhaal. Het is mijn favoriete verhaal. Novecento (nieuwe eeuw) is niet de bekende film Novecento (die met Sutherland en Depardieu) al is er wel een film van gemaakt: “the Legend of the Pianist in the Ocean”. Dit is nou echt een verhaal dat aan de verbeelding moet worden overgelaten; de film vulde het allemaal in. Persoonlijk denk ik dat Baricco niet te verfilmen is. (“Zijde” – Silk – was als speelfilm al helemaal mislukt..)
Novecento

 

 

 

 

 

 

Indertijd heb ik deze voorstelling bij Orkater zo’n zestig keer gespeeld en daarna nog ’n aantal keer bij mij thuis op de Danzigerkade. Orkater heeft mij deze voorstelling ‘gegeven’ – en ik mag ‘m spelen wanneer ik maar wil. Met veel dank aan Orkater. Dirk Groeneveld deed indertijd de regie.Als u van een romantisch verhaal houdt dat u volledig mee de zee op neemt, als u van muziek houdt, van metaforen en prachtige taal, aarzel dan niet.

 

 

 

 

 

 

 

Ik speel dit stuk hooguit 4 of 5 x per jaar. Je kunt het dus echt exclusief noemen. Elke keer moet ik de tekst weer terug in m’n hoofd krijgen wat nogal een klus is. Maar iedere keer is het een geweldige ervaring, voor publiek en mezelf.

Binnengekomen reacties n.a.v. vrijdagavond 3 februari bij Corry van der Pol en haar man, Novecento, ergens in Amsterdam. Het lijkt misschien wat ijdel, maar is wel schitterend dat je zoveel van je publiek terugkrijgt. Vandaar:

“Porgy nam me helemaal  mee in zijn fantastische verhaal. Ik vond het geweldig.”

“De voordracht van Porgy Franssen vond ik prachtig; de eerste 10 minuten luisterde ik vooral technisch; die stem, die pauzes, die rustige handen, wat een lichaamstaal. En dan dat mooie verhaal. Ik vond zijn optreden geweldig! Wat een vakman.”
“Porgy Franssen (van wie ik al jaren fan ben): super!”
“Wat een prachtig verhaal van P
“Wat een mooi programma. Ik heb me heerlijk laten meevoeren.”
“Wat een bijzonder verhaal over die pianist. Ik heb gehoord dat het echt gebeurd is. Porgy Franssen, in een zeer aangename omgeving.”
“Terwijl Porgy het verhaal vertelde keek ik naar de ramen van de zaal en ik fantaseerde dat het de ramen van een schip waren. Het verhaal werd daardoor heel echt voor mij.”
Wat kan die man goed vertellen, zeg. En dat hij zo n lang verhaal met zoveel details helemaal kan onthouden. Goed zeg.”
“Wat een prachtig verhaal van Porgy Franssen. Heel geslaagd.”
“Ik heb erg genoten van het optreden van Porgy.”
“Vooral het culturele deel was indrukwekkend. De monoloog van Porgy Franssen was tot het eind toe boeiend.”
“De voordracht was intrigerend”.”
“Het optreden van Porgy was fantastischl”
“Wat een mooie klassieke culturele avondl”
“Porgy kan met zijn hele lichaam zo bewegen dat je met hem op het schip in de storm waant. Prachtig als je dat kunt.”
“We hebben erg genoten van de monoloog.”
“Wat een kunstenaar die Porgy!”